ZieZo Beurs

Op 15 en 16 maart 2019 vond de 23ste editie van de ZieZo-Beurs plaats in het Beatrixgebouw van de Jaarbeurs te Utrecht . Het is dé landelijke Oogbeurs voor iedereen die niet of niet goed kan zien.

Rond 11.00 uur kwamen we aan op Utrecht CS, dat stukje lopen naar het Beatrixgebouw viel vies tegen,het bord van de ZieZo Beurs lag omgewaaid aan de kant, de wind en regen zorgden voor een extra snelle pas het gebouw in. Eerst maar eens een bakkie koffie, voor € 2,60 had ik er eerlijk gezegd iets meer van verwacht.

Om het gevoel van chaos en overprikkeling te voorkomen, had ik me goed voorbereid; Ik had de stands die ik wilde bezoeken uitgezocht en de workshops die me interessant leken genoteerd.

Om 12.00 uur stond de eerste op het programma, we hadden daarvoor nog even tijd om bij de stand van ‘Optelec’ te informeren naar de mogelijkheden van de nieuwe toegankelijkheidssoftware ‘Fusion’. Ik gebruik nu ‘JAWS’ i.c.m. ‘MAGic’, dit laatste wordt niet meer uitgebracht. ‘Fusion’ is een samenvoeging van ‘JAWS’ en ‘ZoomText’ en schijnt een hele vooruitgang te zijn. Ik heb mijn gegevens achter gelaten en mag binnenkort rekenen op contact over evt. aanschaf en vergoeding van dit pakket.

Ruim op tijd kwamen we aan in zaal 219 voor de workshop ‘Doe mee met nieuwe innovaties’ verzorgd door Paul de Nooij, projectleider innovatie bij ‘Bartiméus’. Samen met zijn collega’s Tim en Emma werd er o.a. uitleg gegeven over de mogelijkheden van ‘Augmented Reality’ Vooral de ‘Virtuele Geleidelijn’, een app die navigeren binnen gebouwen mogelijk maakt d.m.v. AR technologie, was zeer interessant. Ook de ‘Conversational Interface’ een manier om met stem apparaten te bedienen én zelfs een antwoord terug te krijgen kwam aan bod. Als voorbeeld werd de slimme speaker van ‘Google Home’ gevraagd bij Albert Heijn het recept voor tomatensoep op te zoeken en voor te lezen, best leuk. V.w.b. de ‘Virtuele Geleidelijn’ kijk ik uit naar de voltooide app. ‘Google Home’ lijkt me vooral een leuke gadget, een hebbedingetje.

Ik had ook nog interesse in 2 workshops van ‘Koninklijke Visio’, maar ruim voor 13.00 uur zat de zaal voor de workshop ‘Living Experience en ADL technologie’ al zo vol dat we het aan ons voorbij hebben laten gaan. Had ook het gevoel dat er enige overlap zou zijn met wat we het uur ervoor hebben gehoord over o.a. de slimme speakers. De workshop van 14.00 uur over het gebruik van ‘Google Home’ hebben we ook maar laten zitten, dit hadden we immers ook al gezien.

Zo bleef er mooi tijd over voor de stands op de beurs, maar eerst… m’n Loo Erfmaatje Willem zien te vinden. Op weg naar het ’terras’ waar we met hem hadden afgesproken, kwamen we Carla, ambassadeurscoördinator van ‘KNGF Geleidehonden’ tegen. Het is altijd gezellig met haar aan de telefoon, dat is in levende lijve ook zo, dus er verscheen al weer een appje van Willem, waar ik toch bleef…

Even gezellig bij gekletst met Willem. Hij was dit weekend gezellig met zijn dochter op pad. Willem is één van de weinigen die ik ken van ‘Het Loo Erf’ waar ik nu nog met regelmaat contact mee heb. Leuk hem weer te zien!

Even gedag zeggen bij de stand van ‘KNGF Geleidehonden’, nou ja even… Veel bekenden, uitgebreid bij praten. En natuurlijk was Loyd ook een graag geziene gast bij de stand.

Voor een kennis even wat informatie inwinnen over loepjes duurde ook veel langer dan verwacht. Het was erg druk bij de stands van ‘Slechtziend.nl’, ‘Iris Huys’ en ‘Optelec’, maar ben zeker wijzer geworden en het heeft ook mijn interesse in vooral digitale loeps gewekt.

Dan naar ‘Koninklijke Visio’, ook weer een bekende… Fokke, computertrainer bij ‘Visio Het Loo Erf’. Leuk hem weer even te spreken. Meegedaan aan een onderzoek over non verbale communicatie en hoe blinden en slechtzienden dit aanpakken. Aan de hand van de onderzoeksresultaten hoopt men een training samen te kunnen stellen voor blinde en slechtziende jeugd tot 20 jaar. Erg leuk om aan mee te werken en de beloning, een reep lekkere chocola viel goed in de smaak.

Ik was vergeten wat folders van ‘KNGF Geleidehonden’ mee te nemen, dus nog even terug. Maar natuurlijk duurde dat ook weer langer. Nog even met Frans staan praten over het komende nazorgbezoek en mijn hoop dat hij die doet. De omroeper liet voor de 3de maal weten dat de beurs gesloten was, de stands werden om ons heen af gebroken. 16.45 uur, echt tijd om naar huis te gaan.

Daar waar ik 2 jaar geleden tegen een muur van prikkels opliep tijdens de ZieZo Beurs, ervoer ik die van vandaag als zeer leuk en informatief.

Over Esther

Met een visuele uitdaging op zoek naar de mogelijkheden zoveel mogelijk uit het leven te halen. Vrijwilligerswerk en lekker sporten geven structuur en voldoening. Dankbaar voor mijn lieve man, huisdieren en dierbaren geniet ik volop van het leven!
Dit bericht is geplaatst in KNGF Geleidehonden, Koninklijke Visio met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *