Workshop Eenzaamheid

In het kader van de week van de eenzaamheid waren vandaag vrijwilligers van Stichting Kijk op Welzijn Barendrecht uitgenodigd deel te nemen aan een ‘Workshop Eenzaamheid’ De workshop vond tussen 13.00 en 15.30 uur plaats in Het Kruispunt en werd verzorgd door Josja Biessen van Biessonder.

Na een voorstelronde onder de aanwezigen werden er diverse vraagstukken behandeld; Wat is eenzaamheid? Hoe signaleer je het? Hoe maak je het bespreekbaar? Daarnaast werd vastgesteld dat eenzaamheid iedereen kan treffen, niet alleen ouderen. Eenzaamheid is een gevoel.

Wat verstaan we onder eenzaamheid?
“Het fysiek ervaren van een tekort aan patronen van verbinding met andere mensen”
– Jeannette Rijks

Het ‘Waardenspel’: Ieder kreeg een pak kaarten met daarop waarden waaraan men kan hechten. De bedoeling was de kaarten te verdelen in 2 stapels; Wat vind je belangrijk en wat vind je nog belangrijker. Van die laatste stapel moesten er 5 waarden gekozen worden die je echt het belangrijkst vind. Voor mij waren dit: ‘Genegenheid’, ‘Liefde/Warmte’, ‘Vertrouwen’, ‘Compassie’ en ‘Gezondheid’. Daarna moesten we in 2-tallen de keuzes worden besproken, waarbij het belangrijk was de ander te laten vertellen en zelf alleen te luisteren. Wat mij betreft een zinvolle en leerzame oefening.

Ter afsluiting de tip iedere dag 3 [positieve gedachten op te schrijven. Noteer een leuke belevenis, iets waar je dankbaar voor bent of waar je blij van wordt. Alle aanwezigen kregen een notitieboekje mee om deze positieve gedachten in op te schrijven.

Een leerzame en verhelderende workshop. Belangrijk is begrip te hebben voor mensen die eenzaamheid voelen en accepteren dat je niet iedereen die zich eenzaam voelt kan helpen, dit kunnen alleen zij zelf.

Over Esther

Met een visuele uitdaging op zoek naar de mogelijkheden zoveel mogelijk uit het leven te halen. Vrijwilligerswerk en lekker sporten geven structuur en voldoening. Dankbaar voor mijn lieve man, huisdieren en dierbaren geniet ik volop van het leven!
Dit bericht is geplaatst in Vrijwilligerswerk met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *