Training Reanimatie en AED

Sinds juni 2005 volg ik bij C.A.V. Energie de jaarlijkse trainingen Reanimatie en AED gebruik. Eerst door Corona, daarna door vakantie heb ik een aantal trainingen gemist, mijn certificaat is per april 2020 verlopen. Gelukkig kreeg ik via Kijk op Welzijn vandaag de kans dit jaar nog deel te nemen aan de training.

De training werd gegeven in BLOK 0180. Bij binnenkomst werd ik aangenaam ontvangen door Annemiek de Vries van Techniek Training en Cursussen’. Gelukkig een bekend gezicht, zij verzorgt ook de trainingen bij de atletiekvereniging.

Vanaf 9.00 uur volgden 10 vrijwilligers van Kijk op Welzijn de theorie en werd het reanimeren en AED gebruik geoefend op een pop. Het regelmatig herhalen van de training werpt echt z’n vruchten af, het ging me vrij makkelijk en goed af. Toch hoop ik het getrainde nooit echt te hoeven toepassen.

Iedere week krijgen zo’n 300 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Reanimatie door omstanders verdubbelt de kans op overleving. Het is dus van groot belang dat zoveel mogelijk mensen weten wat ze moeten doen als ze iemand in elkaar zien zakken.

Reanimatie is het kunstmatig overnemen van de ademhaling en de bloedsomloop wanneer er sprake is van zowel een circulatiestilstand als een ademhalingsstilstand. Reanimeren bestaat uit het geven van borstcompressie en beademing.

Een AED is een hulpmiddel bij reanimatie. Dit apparaat heeft twee elektroden die je op de blote borstkas van het slachtoffer moet plakken. De AED kan hierdoor registreren wat het hart van het slachtoffer doet. Wanneer je de AED opent en/of aanzet, vertelt deze je precies wat je moet doen. Het kan zijn dat het apparaat je de opdracht geeft om verder te gaan met reanimatie. Maar het kan ook zijn dat het apparaat zegt dat je een schok toe moet dienen. Bij dit laatste geeft de AED elektrische stroomschokken, waardoor het hart van iemand met een hartstilstand als het ware ‘gereset’ wordt. De letters AED staan voor Automatisch Externe Defibrillator.

Na de reanimatie en AED training hebben we bij elkaar de stabiele zijligging geoefend. Deze wordt gebruikt wanneer een slachtoffer buiten bewustzijn is en een stabiele ademhaling heeft. Het zorgt ervoor dat de luchtweg vrij blijft.

Stikken en verslikken werd ook behandeld, we oefenden o.a. de ‘Heimlichmanoeuvre’. Dit is een methode om een blokkade van de luchtwegen te verhelpen en verstikking te voorkomen.

Rond 13.00 uur werd de training afgerond. Een zeer nuttig besteedde ochtend wat mij betreft.

Over Esther

Met een visuele uitdaging op zoek naar de mogelijkheden zoveel mogelijk uit het leven te halen. Vrijwilligerswerk en lekker sporten geven structuur en voldoening. Dankbaar voor mijn lieve man, huisdieren en dierbaren geniet ik volop van het leven!
Dit bericht is geplaatst in Vrijwilligerswerk. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *