Gedoemanagement

Op maandag 6 november organiseerde de Oogvereniging Regio Rotterdam een bijzonder interessante middag met de workshop ‘Gedoemanagement’ door Frank Schurink.

Gedoe kost veel tijd en energie en het levert niets op! Het is de bekende roze olifant; Het bestaat niet, maar staat behoorlijk in de weg. Gedoe is biologisch, ik gedoe, dus ik besta!

In deze workshop konden we op een goed onderbouwde, simpele en humoristische manier kennis maken met een nieuwe manier van denken over onszelf. Als je eenmaal doorhebt hoe gedoe werkt in je brein, wordt het vanzelf minder.

Piekeren en malen is het maar blijven zoeken in de bibliotheek van gedachten en ervaringen, het belemmert het vinden van oplossingen. Het is niet denken, maar gedachten hebben. Zodra je dit herkent en erkent ben je in staat naar oplossingen te zoeken.

Frank beschrijft het ‘rode brein’, de basis, het onbewuste, het beest, waar emotie en overleving prioriteit hebben. Het ‘groene brein’ is het bewuste , wat je kan zijn, het denken in oplossingen.

Wanneer ons ‘rode brein’ aan het roer staat ervaren we vaak  spanning, irritatie. Je zit wat minder lekker in je vel. Je blijft hangen in wat je kent en kijk niet verder. Het ‘rode brein’ is voorspelbaar en wil controle hebben. Het ‘groene brein’ toont interesse, zoekt oplossingen en staat open voor nieuwe gedachten en dialoog. Je bent meer ontspannen en zit dan meestal lekker in je vel. Hoe jij bent heeft invloed op je ontwikkeling. Het ‘rode brein’ heeft altijd argumenten om ‘rood’ zijn te rechtvaardigen. Aan jou hiervan bewust te zijn zodat het ‘groene brein’ de ruimte krijgt. Controle is een illusie, heb je een brein, dan heb je gedoe!

Hoe meer je je bewust bent van het ‘rode brein’, meer je het ‘groene brein’ ontwikkelt.

Er schijnt ook een duidelijk verschil te zijn tussen het mannen- en vrouwenbrein waar het gaat om gedoe. Het vrouwenbrein heeft meer hersencellen en meer verbindingen. Wel tot 50% meer verbindingen tussen beide hersenhelften. Vrouwen nemen meer waar, ook meer gedoe en hebben het gevoel daar iets mee te moeten doen. Dat hoeft niet, maar ze doen het! Mannen richten zich op één ding en zijn daar mee bezig. Zij lijken minder gedoe te hebben, omdat ze er niet veel mee (willen) doen. Emotie neemt in een mannenbrein meer ruimte in, deze ruimte is nodig om alle emotie, gedoe die ze ervaren ook nog eens tegen te werken. Mannen hebben dus eigenlijk meer gedoe.

De middag werd afgesloten met een drankje. Een bijzonder interessante en leuke workshop waar ik zeker wat mee kan. Want… Gedoe is pas gedoe als jij er gedoe van maakt!

Zie voor meer info: http://gedoemanagement.nl/

Over Esther

Met een visuele uitdaging op zoek naar de mogelijkheden zoveel mogelijk uit het leven te halen. Vrijwilligerswerk en lekker sporten geven structuur en voldoening. Dankbaar voor mijn lieve man, huisdieren en dierbaren geniet ik volop van het leven!
Dit bericht is geplaatst in Oogvereniging met de tags . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Gedoemanagement

  1. Pascal schreef:

    Dit koste nog een dikke parkeerboete
    Gelukkig kon ik dit dankzij de cursus zo van me afzetten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *