Visio Het Loo Erf 1

Maandag 12 januari

Vandaag het begin van een avontuur, niet zo zeer een keus, maar noodzaak. Ik krijg de kans m’n wereld te vergroten, veel te leren en ervaren. Ik aanvaard dit avontuur, omarm het! Ik ga 38 weken, 4 dagen per week leren en het beste uit mezelf halen. Als alles gaat zoals gepland, ben ik op 8 oktober klaar voor een leven, rijk aan energie en kennis, met een goede balans tussen visueel en non visueel handelen.

Mijn gang leek  vanochtend wel een uitdragerij; Een koffer, weekendtassen, een tv en wat los liggend spul. Om 7.40 uur stond de verhuiswagen voor de deur 🙂 Met vriendin Cindy reden we richting Montfoort om moeders op te halen, nou ja reden, rolden. Wat normaal in 35 minuten te overbruggen is, kostte ons 2 uur. Gedrieën vertrokken we naar Appeldoorn, geen files meer, maar toch een half uur te laat. Bleek niet zo erg, de uitleg van de huisregels van Visio Het Loo Erf zaten er nog in, dus werden in hoog tempo doorgenomen, waarna ik m’n sleutels in ontvangst kon nemen.

Van 11.30 tot 12.30 uur kreeg ik m’n eerste training, ja zo heet dat hier, Computervaardigheden. Ik zag hier het meest tegenop, 38 weken om oude gewoonten af te leren en nieuwe aan te leren. Het viel me alles mee, ik kan m’n oude gewoonten er naast blijven houden. Ik mocht beginnen bij hoofdstuk 3, lettercombinaties… In het volgende uur zou ik gepromoveerd worden naar zinnen typen, dat schiet tenminste op!

Van 12.30 tot 14.00 uur (lunch)pauze; Cindy en m’n moeder aten nog even mee en gingen daarna naar huis. om 14.00 uur wederom training Computervaardigheden, ik kon al door naar zinnen typen.

Van 15.00 tot 16.00 uur Training Basisstrategieën. Je verwacht op z’n minst dat je hier een oorlog mee kan winnen, maar zo worden hier de lessen handvaardigheid, textiel en muziek genoemd. In dit geval handvaardigheid, waar ik koos voor mozaïek. Dacht even tegeltjes te tikken, maar dat blijkt nog best een zenuwenwerk.

20150112 kamer.jpgVrij! Lieke, lieve meid, waarmee ik in de observatieweek zat begon ook vandaag. We hebben even lekker bij gekletst terwijl ik m’n kamer inrichtte. Van Loopgroep C een leuke kaart gekregen, die staat de komende maanden hier op m’n nachtkastje.

Rond 17.30 uur werden we in de eetzaal verwacht. Na de mededelingen kregen we Boeuf bourguignon voorgeschoteld, heerlijk! Toetje was yoghurt met vruchtjes, ook lekker.

Het avondprogramma omvatte een quiz waaraan ik met nog vier anderen mee deed. Geinig, maar was blij dat het 21.00 uur was, dan gaat de bar open. Tot 23.30 uur gezellig aan de stamtafel lekker zitten kletsen en bekenden uit de observatieweek gesproken. Ik voel me weer helemaal thuis.

Dinsdag 13 januari

Lieke zit in de kamer naast mij, wij hadden oafgesproken om rond 7.30 uur gezamenlijk naar de eetzaal te gaan. 30 werd ze vandaag, maar niemand mocht het weten. Heel zachtjes ‘Lang zal ze leven gezongen’ en haar op het hart gedrukt dat je je 30ste niet onopgemerkt voorbij mag laten gaan. Natuurlijk had ze deze dag anders voorgesteld.

Na het ontbijt mocht ik naar Psychosociale Begeleiding, hetgeen ongeveer inhoudt dat je even lekker kan kletsen over hoe je het hier vindt en of er nog dingen zijn die je wilt bespreken of wijzigen. Een prima tijdbesteding als je nog even op gang moet komen.

20150113_mozaiek.jpgOm 9.30 uur kon ik weer verder met m’n mozaïektegeltjes, het tikken ging met meer beleid en al gauw waren m’n vier tegeltjes aan diggelen en gehusseld in m’n bakje. Heb dit uur dus al een beginnetje kunnen maken aan dit kunstwerk 😉 Best leuk en zeer goed non visueel te doen.

Even pauze; Je kunt hier de hele dag diverse soorten koffie (Latte Macchiato, Café au lait, Koffie met melk, Cappuccino, Espresso, Café Crème en ja ook gewoon Koffie), thee en soep uit een automaat tappen, de keuze is reuze. Mij doe je het meest een plezier met een bak gewone zwarte koffie, deze piest het apparaat er binnen enkele seconden uit, maar als je gaat voor de Latte Macchiato, dan kan je rekenen op een rij wachtende achter je. Gezellig zou je denken, maar met als die stokken kan je je maar beter snel uit de voeten maken.

Door naar Training Braille. Deze training vlak na handvaardigheid is overigens niet handig, de lijm zat nog aan m’n vingers. Na enig boenen waren de toppen klaar voor het puntjesschrift. Helemaal geweldig! Ik kreeg een oefenboek en doorliep de eerste bladzijden vrij vlot.

Na de lunchpauze ging ik naar m’n eerste keyboardles; ‘Au Clair de la Lune’, een Frans volksliedje zat er in dat uur in.

Om 15.00 uur nog een uurtje Braille. Vandaag de letters Alle Buren Koken Lekker en Cor Gaat Op Pad geleerd.

Om 16.00 uur ben ik lekker naar m’n kamer gegaan. Muziekje opgezet, computer aangesloten en even lekker lummelen.
Het avondmaal bestond uit boerenkool met worst, leuk als je dan aan een tafel zit met alleen maar niet westerse revalidanten. Bij hen ging de boerenkool er overigens goed in, alleen die worst niet. Toetje was heerlijke bavarois.

Ik had me voor de avond opgegeven voor yoga. Vond het aanvankelijk wat saai, maar de ontspanningsoefening beviel me prima. Werd wegens snurken vriendelijk gewekt. Bij terugkomst op m’n kamer twijfelde ik even of ik op m’n bed de ontspanning zou voortzetten. Nee, de stamtafel. riep.

Woensdag 14 januari

20150114_083340.jpgNa het ontbijt twee uurtjes Computervaardigheden; Onmogelijk zinnen typen over wadlopen en hoe een gazon voor de tuin is als een tapijt voor de woonkamer… Dat ik met 10 vingers kon typen was nu wel duidelijk. Na een uurtje even tijd voor een bakkie, de vingers strekken… oftewel even lummelen op de smartphone. Ook de trainer zat wat de lummelen op die van haar, ze deed een ingesproken zoekopdracht voor de app ‘Be my eyes’ in Google Play. Na enig zoeken reageerde Google met ‘Kan ‘Piemelijs’ niet vinden’. Onopgemerkt werd de pauze langer en langer. Toch maar even aan het werk, ben hier tenslotte om wat te leren; Cijfers, nee niet die op het numeriek toetsenbord, maar die boven de letters. Dat bleek toch nog wel even een uitdaging.

Hey, een blok-tussen-uur vrij! Even wat info ingewonnen over looproutes en m’n loopkleding aangetrokken. Ze zeiden: “Hier het hek uit en dan links en weer links, daar heb je een lang en veilig fietspad.” Oké, met het hek vinden om van het terrein af te kunnen had ik wat moeite, maar verder ging het prima. Ongeveer 6 km. rustig gelopen en goed om me heen gekeken. Mooie omgeving hier.

Douchen, lunchen, lummelen en om 14.00 uur muziekles. Gecheckt of ‘Au Clair de la Lune’ er nog in zat en geoefend op de ‘Barcarolle’ van Offenbach. Dat is al een tikkie moeilijker. De muziektrainer was zo vriendelijk de oefen CD te kopiëren zodat ik thuis verder kan oefenen.

Laatste training van vandaag was Braille. Eerst wat leesoefeningen; Het wordt toch wat moeilijker, bij woorden staan de puntjes best dicht op elkaar en soms weet je even niet bij welke letter het puntje hoort. Daarna leren typen op de braille typemachine, deze machine telt slecht 9 toetsen en als je de logica snapt en de juiste puntcombinaties weet is dat brailletypen best leuk. Ik kijk al uit naar de lessen van volgende week.

Op m’n kamer even gerelaxt en voor ik er erg in had was het al weer tijd om te gaan eten. Macaroni met kip en yoghurt toe.
Het eten hier is echt lekker en in overvloed, merk dat ik hier meer eet dan thuis, schep zeker twee keer op. Ook tijdens het ontbijt en de lunch laat ik niets aan me voorbij gaan en dan nog die koffie, thee en soep die de hele dag beschikbaar is. Er is ook nog gezond voer te krijgen; Op de stamtafel staat elke dag een mand bomvol fruit, deze is aan het einde van de dag leeg. Naast het dagritme en eet- en drinkgewoonten wijken de chemische processen hier ook enigszins af. Dat vergt nog wat planning van mijn kant ten aanzien van de vocht afdrijvende en laxerende middelen.

Om 18.30 uur kregen de nieuwkomers wat uitleg over de avondactiviteiten, leuke dingen in het vooruitzicht. Lieke en ik zijn daarna een half uurtje gaan sporten in de gymzaal; 15 min. fietsen, 10 min. crosstrainer en 5 minuten roeien, zat!

Het was druk aan de stamtafel vanavond, leuk gesprek gehad en wat tips gekregen van een revalidant die er al een tijdje zit. Om 23.30 uur vond ik het welletjes. Alvast wat spulletjes ingepakt, morgenochtend naar huis.

Een notitie aan mezelf om volgende week hydraterende crème mee te nemen, hoewel uierzalf misschien meer is. De kloven springen hier spontaan in je huid, zo droog is het. Alle gebouwen zijn aangenaam verwarmt, je zit er praktisch dag en nacht in. Die paar minuten buiten om van gebouw naar gebouw te gaan vallen extra tegen nu het steeds zo regent en waait.

Donderdag 15 januari 2015

Na het ontbijt Koffer ingepakt, sleutel ingeleverd. Tot 10.30 uur twee uur Training Computervaardigheden en naar huis. Na een aangename taxirit van anderhalf uur werd ik om 12.30 uur opgewacht door mijn lieve kat Moyoni.

Over Esther

Met een visuele uitdaging op zoek naar de mogelijkheden zoveel mogelijk uit het leven te halen. Vrijwilligerswerk en lekker sporten geven structuur en voldoening. Dankbaar voor mijn lieve man, huisdieren en dierbaren geniet ik volop van het leven!
Dit bericht is geplaatst in Koninklijke Visio met de tags . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Visio Het Loo Erf 1

 1. JACQUELINA Matthijssen schreef:

  hoi Esther, ik loop een beetje achter met wat er allemaal in je leven gebeurt op dit moment.
  Door je dagboek begrijp ik het nu allemaal.
  Ik heb het idee dat je het wel naar je zin hebt en veel leert.
  Fijn dat je al een maatje hebt gevonden waar je lekker mee kunt babbelen.
  Ik hoop je gauw weer te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *