Zivan

Zivan is nu 2 weken mijn blindengeleidehond en lieve huisgenoot. Al tijdens de kennismaking liep ik zo met hem weg. Uit ervaringen van anderen weet ik dat het altijd even wennen is met een volgende hond. Maar nu, na 2 weken werken met Zivan, durf ik gewoon te zeggen dat het voelt alsof we al jaren een team zijn. Zonder Loyd te kort te doen, die heeft mij jaren geweldig bijgestaan, zelfvertrouwen en vrijheid gegeven. Met Zivan is het gewoon net wat makkelijker. Hij laat zich niet afleiden, past overal in en tussen en volgt commando’s direct op. Met Loyd was het wat meer ‘werken’ om hem bij de les te houden. Met zijn postuur nam hij veel plek in, voor mij heel fijn, want zo zorgde hij ook voor mijn ruimte. Inmiddels ben ik prima in staat zelf m’n ruimte op te eisen en dan is het wel leuk met zo’n kleine hond. Zivan weegt 28 kg, dat is wel even wat anders dan wanneer er 42 kg. aan de lijn trekt.

Kennismaking
Op dinsdag 24 januari kwam het telefoontje waar ik al maanden naar uitkeek. KNGF Geleidehonden heeft een hond voor me, geweldig! Zivan, een zwarte labrador, geboren op 8 maart 2021. Voor dat ik Loyd kreeg wilde ik geen herder, maar Loyd bleek een heel goede match. Sindsdien wilde ik alleen maar een herder, als het niet anders kon dan een golden retriever of een mix, maar geen labrador. Nu ik een labrador, met een vleugje golden retriever toegewezen heb gekregen ga ik er toch maar van uit dat het weer een goede match is.

De kennismaking was op maandag 30 januari. Pascal, Loyd en ik waren om 13.00 uur bij KNGF Geleidehonden in Amstelveen. We maakten kennis met trainer Brit en besloten de honden kennis te laten maken in een losloopgebied. Loyd wilde meteen snuffelen en spelen, Zivan was wat voorzichtig, maar al gauw liepen ze met elkaar weg. Loyd had in tijden niet zo gespeeld en gerend. Hierna mocht ik een stukje door de wijk lopen met Zivan. Natuurlijk is het anders dan met Loyd, maar het voelde wel meteen goed. Pascal liep met Loyd achter ons aan, die was het niet zo eens met de gang van zaken. Zivan wil graag werken, is heel alert en loopt lekker door. Daarnaast ook een heerlijke lieverd!

Later bij KNGF Geleidehonden nader kennis gemaakt met Brit. De honden lagen uitgeteld bij ons. De klik is er duidelijk, dus nog even de verplichte 24 uur bedenktijd door en toen was het wat ons betreft een dikke ‘JA’.

Op 1 maart kreeg ik de bevestiging. Maandag 27 februari komt Brit met Zivan naar Barendrecht voor de thuis instructie. Wat kan een maand dan lang duren!

Instructie
Zenuwachtig stond ik om 10.00 uur te wachten op de komst van Brit en Zivan. Vooral ook nerveus over hoe Loyd het zou vinden. Nou, dat ging goed hoor. Naast Zivan kwam nog een halve dierenwinkel mee vanuit Amstelveen; Een mand, voerton, brokken, bakken, speeltjes en nog veel meer. Maar eens zien waar we dat allemaal laten. Rond 11.30 uur zijn we voor het eerst echt samen gaan lopen, Pascal met Loyd achter ons aan, naar het losloopgebied. Even lekker rennen en spelen en daarna uitrusten, samen in de mand. Nu al echte maatjes.

In de middag gingen we serieus aan het werk. Ik had een beetje gerekend op een stap voor stap instructie, maar daar is Brit niet van. Wat ik wil kunnen doen met Zivan is leidend. Dus gingen we vandaag een stuk door de wijk met Loyd rechts aan de voet. Loyd vond het allemaal nog wat ingewikkeld, maar na een kwartiertje liep hij keurig mee. Ik wist niet wat ik meemaakte, zo ontspannen op pad met mijn 2 kanjers!

De 2de dag instructie begon lekker rustig; Langs Dagbesteding Lavendel om kennis te maken en voor een bakkie koffie. De cliënten vonden Zivan meteen leuk, Zivan zelf was een beetje gereserveerd, moet nog even wennen. Daarna Zivan aangemeld bij de dierenkliniek en een paar boodschappen gedaan bij de supermarkt.

In de middag met de trein naar Rotterdam CS. In de trein meteen leuk contact, wat wil je ook met een Amsterdamse in hartje Rotterdam. Een rasechte ‘niet lullen, maar poetsen gast, uitgerekend in een Cruijff sweater, wist te vertellen dat onder de grasmat van de Arena een Feijenoord vlag ligt. Dat is nog ’s een leuk weetje!

Op CS gingen de oefeningen heel goed; Trap, lift, poortjes, obstakels en mensen ontwijken. Alles ging goed. Brit, in een blauwe jas met geel logo, leek de aandacht te trekken van buitenlandse reizigers. Behulpzaam als ze is hielp ze hen op weg. Helpen geeft doorgaans een goed gevoel, maar ze was er toch even ziek van dat ze een man de verkeerde trein in had gestuurd. Ik kwam niet meer bij van het lachen en stelde voor die jas uit te doen. Blijkbaar lijken de gele logo’s van de NS en KNGF iets te veel op elkaar.

’s Avonds met Zivan naar mijn atletiekvereniging C.A.V. Energie gegaan om even kennis te maken. Meteen veel aandacht voor de lieverd, maar hij leek het al snel best naar z’n zin te hebben. Zo heb ik ook meteen kunnen ondervinden hoe prettig het met Zivan loopt in het donker.

De volgende ochtend hebben we geoefend met beide honden achterin de auto en daarna zijn we naar de atletiekvereniging gegaan. Voor Zivan staan daar, net als in het verleden voor Loyd, een mand en een drinkbak klaar. Even een bakkie gedaan en lekker gewandeld.

’s Middags gingen we met Loyd op sleeptouw naar Hendrik Ido Ambacht. Daar is de fysiotherapeut van Loyd, even oefenen op deze onderneming. Brit had wijselijk een andere jas aangetrokken. Een korte treinrit naar Zwijndrecht en daarna een kwartiertje met de bus. Het ging op zich goed, alleen werd wel duidelijk dat de busreis voor Loyd erg onprettig is, veel bochten, remmen en optrekken. Op de terugweg opties doorgenomen om op een andere manier bij de fysio te komen. Het reizen, lopen met Zivan en Loyd rechts ging heel goed. Loyd past zich echt fantastisch aan.

De laatste instructie dag, helaas, want het was echt beregezellig met Brit. We zijn gaan winkelen op de Middenbaan, nou ja, we zijn eigenlijk alleen even bij Blue Wave geweest en daar lang blijven plakken. Als afsluiting van de instructie een bakkie koffie met wat lekkers bij Lunchroom Echt. Daar de puntenlijst door genomen. Zivan en ik vormen nu al een goed team en kregen een mooie score. Zivan heeft daar nog even kunnen oefenen met ‘af’ en ‘blijf’.

Na een stukje door het park en lekker loslopen kwam het afscheid. Veel geknuffel en toen was het ineens stil. Honden in hun mand, kat op de krabpaal. Een goed teken. Ieder heeft z’n plek gevonden en zich aangepast aan de nieuwe situatie.

Loyd en Zivan eten zonder problemen naast elkaar, delen een drinkbak, een mand en hun speeltjes. Het Puppy Pleeggezin van Zivan had een tas vol speeltjes meegegeven. Ook een leuke knuffel, een ijsbeer waarmee Zivan veel rondsjouwt en slaapt. Onze grote knuffelkiller Loyd blijft hier respectvol vanaf. We kunnen met een gerust hart even van huis en gaan slapen. De eerste 4 dagen hebben we met de kat in het midden beneden op de bank geslapen, maar een bed is toch wel fijner.

In de avond ben ik gaan hardlopen. We hadden baantraining, zo kon ik Zivan tussendoor even bezoeken. Hij leek het allemaal best te vinden. Ik kan in het vervolg zonder problemen 1 1/2 uur gaan sporten terwijl hij lekker in z’n mand ligt.

Op de eerste dag zonder trainer zijn Zivan en ik naar de markt gegaan en zijn we bij diverse winkels even naar binnen gelopen. Loyd gaat nu iedere dag weer mee naar het losloopgebied, hij rent en speelt met Zivan als een jonge hond. Heel kort maar, want het kost hem heel wat moeite die jonge lab bij te houden. Ondanks dat hij wat rustiger aan moet doen, geniet hij wel volop.

In de week daarop lekker veel met Zivan op pad gegaan. Als ik het tuigje pak wil Loyd graag z’n kop er door steken, dat zit zelfs na een half jaar nog in z’n systeem. Maar dat hoeft echt niet meer lieve schat, geniet van je pensioen! Het ontroerde me wel heel erg, toen realiseerde ik me pas dat er een tijdperk is afgesloten. Mijn grote lieve kanjer die mij zoveel heeft gegeven, zal niet meer bij alles naast me staan. Ondanks dat hij bij ons van zijn pensioen kan genieten, voelt het als afscheid en dat maakt me verdrietig. Zivan neemt zijn taak als geleidehond heel serieus en ook met hem kan ik de hele wereld aan, maar toch…

Woensdag 8 maart werd Zivan 2 jaar, dit hebben we natuurlijk gevierd. Samen naar de dierenwinkel geweest om allerlei lekkers uit te zoeken. Ook lekker spelen mag op zo’n dag niet ontbreken, Loyd liet zich van z’n beste kant zien.

Hoewel het voelt als of ik al een tijd samen met Zivan loop, ben ik nog niet helemaal aan het idee gewend dat hij, hopelijk voor de rest van zijn leven, bij ons blijft. Het voelt nog alsof hij een fijne logee is die binnenkort weer wordt opgehaald. Gelukkig weet ik beter.

Over Esther

Met een visuele uitdaging op zoek naar de mogelijkheden zoveel mogelijk uit het leven te halen. Vrijwilligerswerk en lekker sporten geven structuur en voldoening. Dankbaar voor mijn lieve man, huisdieren en dierbaren geniet ik volop van het leven!
Dit bericht is geplaatst in KNGF Geleidehonden met de tags . Bookmark de permalink.

2 reacties op Zivan

  1. Monique Hoppenbrouwers schreef:

    Wat een ontzettend mooi verhaal Esther. Geniet van Zivan en van Loyd. Ze boffen maar met zo’n fijne baas. Heel veel geluk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *