Geleidehonden in Diergaarde Blijdorp

Volgens het VN-verdrag over de rechten van mensen met een beperking moeten assistentiehonden officieel worden toegelaten in openbare gelegenheden. Bij Diergaarde Blijdorp werden hulphonden niet toegelaten, de dieren waren niet aan honden gewend en enkelen kunnen in paniek of gewond raken bij een poging te vluchten.

Sinds 2017 was Diergaarde Blijdorp in gesprek met KNGF Geleidehonden in gesprek over de mogelijkheid geleidehonden toe te laten. Men is begonnen met proefwandelingen met diverse types assistentiehonden om de reacties van de dieren, maar ook van de geleidehonden te peilen.

Op maandag 16 april 2018 deden Loyd en ik en nog 4 geleidehonden en hun bazen mee aan zo’n proefwandeling. Onder begeleiding van medewerkers van Diergaarde Blijdorp en KNGF Geleidehonden liepen we langs de diverse weides en vertrekken. Loyd had zijn eerste spannende aanvaring met een groepje apen. Hij stond enthousiast kwispelend en snuffelend bij het raam van hun verblijf, toen enekele apen het zat leken te zijn. Zij sprongen tegen het raam, Loyd schrok zich kapot. Het duurde even eer hij van de spanning van zich af had geschud.

Neushoorns, giraffes, zelfs bij de leeuwen niks aan de hand. Van die grote struisvogels moest hij niets hebben, hij ging er met z’n rug naar toe staan. Bij de tijges zullen Loyd en ik niet meer komen, dat was echt te spannend! We liepen een soort overdekte gang in, aan beide zijden ramen met zicht op het verblijf. De tijgers hadden Loyd al snel in de gaten, je hoorde het publiek reageren: “Kijk die tijgers!”, “Moet je die ogen zien!”. De tijgers kwamen met een noodgang richting de ramen. Loyd, die geen weet heeft van een glezen afscheiding, schrok zich wild, we wisten niet heo snel we daar weg moesten komen. Hij wilde daarna bij geen enkel vertrek meer naar binnen en geef ‘m eens ongelijk!

Artikel: Hulphonden schrikken zich een hoedje van tijgers in Blijdorp – AD 6-06-2018

Vandaag verscheen in het AD het artikel: Doorbraak in Blijdorp: hulphonden vanaf nu welkom in Rotterdamse dierentuin.

Het is belangrijk dat je met je geleidehond overal ‘welkom’ bent, maar de vraag is of je dat moet willen. Voor Loyd was dit geen leuke dag. Mooi dat, voor wie wel met een geleidehond naar deze dierentuin wil, dat de honden vanaf nu worden toegelaten. Met een aangepaste route zal de stress voor de dieren in de diergaarde en voor de honden hopelijk een stuk minder zijn.

Over Esther

Met een visuele uitdaging op zoek naar de mogelijkheden zoveel mogelijk uit het leven te halen. Vrijwilligerswerk en lekker sporten geven structuur en voldoening. Dankbaar voor mijn lieve man, huisdieren en dierbaren geniet ik volop van het leven!
Dit bericht is geplaatst in KNGF Geleidehonden met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *