De Leugendetectiehond

Iets voor 8.00 uur zaten Loyd en ik in een volle trein richting Amstelveen. We waren vandaag te gast bij KNGF Geleidehonden voor een bijzondere informatie ochtend.

Gastvrouw Martine verzorgde een rondleiding en ik mocht als geleidehondenbaas mijn ervaringen met Loyd en KNGF Geleidehonden delen. We waren met een groep mensen die zich naar aanleiding van een oproep hadden aangemeld als testpanel voor de leugendetectiehond. Deze leuke 1 april grap gaf KNGF Geleidehonden de gelegenheid om het publiek te informeren over de medische detectiehonden.

Onze medische detectiehonden zijn niet aan het leren hoe ze een leugen van de waarheid kunnen onderscheiden via iemands lichaamsgeur. Uitzoeken of iemand de waarheid spreekt, laten we graag over aan andere instanties. Maar onze speurneuzen zijn wel degelijk bezig nieuwe horizonten te verkennen.

Iedereen werd om 10.00 uur welkom geheten met een kop koffie en een warme gevulde koek. Na een korte introductie van Martine en mijzelf volgde de rondleiding door het gebouw van KNGF Geleidehonden en de kennel. Diana, een stoere vrouw in een coole rolstoel, hoopte een glimp van haar toekomstige assistentiehond op te vangen, maar helaas… Ze staat een jaar op de wachtlijst en kijkt zo uit naar een hond. Ik weet hoe het voelt. De dag dat je je hond krijgt is het begin van een nieuw leven. Hopelijk gaat ze volgende maand kennis maken met haar kanjer.

Vervolgens een bezoek aan KNGF Campus. Hier kregen we van Eva van Ginkel informatie over de medische detectiehonden en de training van de honden. KNGF Geleidehonden en VUmc zijn in 2014 gestart met een onderzoek waarin honden worden getraind in het opsporen van darmkanker in ontlastingsmonsters. Onze speurneuzen tonen nu in 90% van de gevallen de juiste ontlastingsmonsters met darmkanker aan.

Nu het onderzoek naar het vroeg detecteren van darmkanker door de medische detectiehonden bijna voltooid is, is het team van KNGF Campus bezig met het uitwerken van plannen voor een nieuw project. De volgende zaak waar ze hun neus in willen steken, is het tijdig herkennen van een hypo (te laag bloedsuikergehalte) bij mensen met diabetes type 1. Het gaat dan om de groep die zelf niet doorheeft dat er een hypo opspeelt, dit heet hypo-unawareness. Deze patiƫnten leven in vaak in angst die een verlammende werking kan hebben op hun dagelijkse leven. Ze durven bijvoorbeeld niet meer te gaan slapen uit angst voor een hypo. Een speciaal getrainde hond die hen tijdig waarschuwt, geeft hen weer vertrouwen waardoor ze weer vooruit kunnen in het leven.

Rond 12.00 uur werd de ochtend afgesloten met een drankje en werden er nog vele vragen van de aanwezigen beantwoord. Loyd had zich intussen uitstekend vermaakt bij Carla, ambassadeurscoƶrdinator.

De terugreis verliep lekker voorspoedig. Voor onderweg had ik nog zo’n heerlijke gevulde koek mee gekregen.

Weer een geweldige ervaring rijker!

Over Esther

Met een visuele uitdaging op zoek naar de mogelijkheden zoveel mogelijk uit het leven te halen. Vrijwilligerswerk en lekker sporten geven structuur en voldoening. Dankbaar voor mijn lieve man, huisdieren en dierbaren geniet ik volop van het leven!
Dit bericht is geplaatst in KNGF Geleidehonden met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *