Reanimatie & A.E.D.

Maandag 8 april waren we met 12 cursisten aanwezig bij atletiekvereniging C.A.V. Energie voor de herhaling ‘Reanimatie & A.E.D.’ Ieder jaar krijgen trainers en vrijwilligers van de vereniging deze herhalingscursus aangeboden.

Iedere week krijgen zo’n 300 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Reanimatie door omstanders verdubbelt de kans op overleving. Het is dus van groot belang dat zoveel mogelijk mensen weten wat ze moeten doen als ze iemand in elkaar zien zakken.

Annemiek de Vries van ‘Techniek Training en Cursussen’ liet in ca. 2 ½ uur de theorie en praktijk rondom reanimeren en A.E.D. gebruik aan bod komen.

Alvorens te oefenen met reanimeren werden de stabiele zijligging en de ‘Heimlichmanoeuvre’ nog even doorgenomen; De stabiele zijligging wordt gebruikt wanneer een slachtoffer buiten bewustzijn is en een stabiele ademhaling heeft. Het zorgt ervoor dat de luchtweg vrij blijft. De ‘Heimlichmanoeuvre’ is een methode om een blokkade van de luchtwegen te verhelpen en zo verstikking te voorkomen.

Reanimatie is het kunstmatig overnemen van de ademhaling en de bloedsomloop wanneer er sprake is van zowel een circulatiestilstand als een ademhalingsstilstand. Reanimeren bestaat uit het geven van borstcompressie en beademing.

Terwijl een aantal mensen het reanimeren oefenden, konden anderen oefenen met de een speciaal vest waarmee de klappen tussen de schouderbladen en de ‘Heimlichmanoeuvre’op de juiste manier uitgevoerd kunnen worden.

Een A.E.D. is een hulpmiddel bij reanimatie. Dit apparaat heeft twee elektroden die je op de blote borstkas van het slachtoffer moet plakken. De A.E.D. kan hierdoor registreren wat het hart van het slachtoffer doet. Wanneer je de A.E.D. opent en/of aanzet, vertelt deze je precies wat je moet doen. Het kan zijn dat het apparaat je de opdracht geeft om verder te gaan met reanimatie. Maar het kan ook zijn dat het apparaat zegt dat je een schok toe moet dienen. Bij dit laatste geeft de A.E.D. elektrische stroomschokken, waardoor het hart van iemand met een hartstilstand als het ware ‘gereset’ wordt. De letters A.E.D. staan voor Automatisch Externe Defibrillator.

Ondanks het serieuze karakter van deze cursus is het altijd een gezellige boel. Ook vandaag werd er weer veel gelachen om o.a. komische situaties die zich voordeden en/of werden gecreëerd door mede cursisten.

Na afloop ontvingen we het bewijs van deelname, geldig tot 01-04-2020.

Over Esther

Met een visuele uitdaging op zoek naar de mogelijkheden zoveel mogelijk uit het leven te halen. Vrijwilligerswerk en lekker sporten geven structuur en voldoening. Dankbaar voor mijn lieve man, huisdieren en dierbaren geniet ik volop van het leven!
Dit bericht is geplaatst in C.A.V. Energie met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *