Gastlesssen Wartburg College

Vandaag was ik met Loyd bij het Wartburg College, locatie Marnix in Dordrecht. Docent Gerbert van Rossem had me eergisteren benaderd met de vraag of ik 2 gastlessen wilde verzorgen. Op zijn vorige school, De School met de Bijbel in Bleskensgraaf, was ik meerdere keren met Loyd te gast om een les te verzorgen voor KNGF Geleidehonden. Vandaag gingen de lessen over het hebben van een visuele beperking en hoe goed je daarmee kan leven.

De ochtend liep als een trein. Daar zat ik in rond 8.10 uur richting Dordrecht. Er was een staking van het streekvervoer aangekondigd dus ik hield rekening met een flinke wandeling naar het Wartburg College. Toch even bij perron A gaan kijken en daar stond bus 7 en zo was ik 4 minuten later al op plaats van bestemming. Ik werd fantastisch op weg geholpen door enkele leerlingen en de conciƫrge.

Om 9.15 uur een gastles voor de klassen 2, zo’n 20 leerlingen kregen een PowerPoint presentatie voorgeschoteld over hoe divers slechtziendheid kan zijn. Over braille met voor de klas de uitdaging de letters op mijn t-shirt te ontcijferen aan de hand van een braille alfabet En over hulpmiddelen met extra aandacht voor de witte stok. Afgelopen zaterdag was de Internationale Dag van de Witte Stok. Deze dag is in het leven geroepen om extra aandacht te vragen voor mensen die een witte stok gebruiken en wat extra rekening met hen te houden. Ik had zowel mijn taststok als herkenningsstok bij me en de leerlingen konden het hiermee lopen even oefenen. Door de gezellige interactiviteit en leuke vragen kwam ik niet verder dan de helft van de presentatie. Toch kreeg ik de indruk dat er bij de leerlingen wat meer duidelijk is over blind- en slechtziendheid.

Ook al was Het kort dag, had ik naar mijn gevoel toch een veelomvattende presentatie in elkaar gezet. Gelukkig kon ik deze tijdens het volgende uur bij de klassen 1 in z’n geheel laten zien. Met 29 leerlingen in de klas was het te vol om te oefenen met de stok. Het braille ontcijferen ging in deze les ook net iets sneller. Zo heb ik na het verhaal over de witte stok nog kunnen vertellen over de opleiding van en het leven met een geleidehond. En zelfs nog over hoe leuk het is om te sporten, in mijn geval fietsen op een tandem en hardlopen met een buddy. Ook in deze les weer veel en leuke vragen.

Loyd kreeg uiteraard weer lekker veel aandacht. Gelukkig hield iedereen er rekening mee dat hij wat ouder is. Ook ik kwam niets te kort, applaus, bedankjes en een tas met lekkernijen en een cadeaubon. Bedankt Wartburg College, ik vond het zo leuk om te doen!

De reis huiswaarts liep even voorspoedig als de heenreis. Een gezellig gesprek met de conductrice en bij aankomst in Barendrecht een lekkere wandeling met Loyd maakten deze ochtend compleet. Heerlijk om mijn kanjer even zo vrolijk te zien rennen.

Over Esther

Met een visuele uitdaging op zoek naar de mogelijkheden zoveel mogelijk uit het leven te halen. Vrijwilligerswerk en lekker sporten geven structuur en voldoening. Dankbaar voor mijn lieve man, huisdieren en dierbaren geniet ik volop van het leven!
Dit bericht is geplaatst in Vrijwilligerswerk met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *