Visio Het Loo Erf 16

Maandag 4 mei 2015

Wat was het lekker rustig op de weg! Was al om 9.30 uur op het Loo Erf. Dan zit je even te kletsen en dan is het toch al weer gauw tijd voor de eerste training van de week.

Vanochtend verder met dat lastige verhaal over Louis Braille, hopelijk lees ik het deze week uit. Vanaf 11.30 uur Computertraining; Mappen maken en documenten erin opslaan.

Na de lunch nog een uur Computertraining; Nu weet ik het wel met die mappen, doorspoelen! Bij Creatieve Vaardigheid geoefend op Comptine d`un autre été. Aan het einde van het uur een paar regels met linker- en rechterhand samen, niet snel maar wel foutloos. Het laatste uur was Ergotherapie. Had van thuis een blouse mee genomen om te strijken. Waarom ik nou juist zo’n lastig kreng heb mee genomen mag Joost weten, maar na eerst wat tobben, kreeg ik wat meer handigheid erin. Het resultaat verbaasde me eerlijk gezegd.

Avondeten; Boeuf Bourguignon, wortelen en rijst. Lekkere blanke vla als toetje. Na een bakkie koffie aan de stamtafel naar m’n kamer gegaan. Om 20.00 uur dodenherdenking en daarna wat geoefend op m’n keyboard. Iets na 21.00 uur ben ik naar beneden gegaan en heb ik nog heel gezellig aan de stamtafel gezeten. Het was stil vandaag; Naast Lieke hadden nog meer mensen deze week vrijaf genomen.

Dinsdag 5 mei 2015

Volgens mij heb ik een record gevestigd; Lag om 22.45 uur al op bed en kwam er vanochtend pas om 7.00 uur uit. Had hoofdpijn toen ik wakker werd, vast van het lange slapen.

Na het ontbijt Creatieve Vaardigheid; Verder geoefend met “Comptine d`un autre été”. Het uur daarna Creatieve Vaardigheid, handvaardigheid; De zwarte strepen van Moyoni zijn best lastig, maar het begin is er. Bij Braille weer verder met Louis Braille, lastig met al die Franse woorden en namen. Ook staan de regels nu direct onder elkaar en raak je snel je regel kwijt.

Er stond geen gesprek met de trajectbegeleider op mijn schema, mijn vrije uurtje besteed aan berichtjes beantwoorden en relaxen.

2015-05-05 16.13.09.jpgTijdens de pauze na het middageten een 3 weken geleden gesmeed plan ten uitvoer gebracht met Simone. Zij was enkele weken terug enigszins verontwaardigd dat veel informatie wel in groot letterschrift, maar niet in braille wordt aangeboden aan de revalidanten. “En nu we het er toch over hebben; Onze kamerdeuren zijn wel voorzien van grote cijfers, maar voor de blinde medemens ontbreekt het nummer in braille!” Dit werd vandaag rechtgezet, in ieder geval voor de kamerdeur van Simone. Onze 5 mei actie is geslaagd; Bevrijd van het groot lettermonopolie!

De middag kende nog twee trainingen; Videologie en Braille.

2015-05-05 19.09.38.jpgOm 17.00 uur hadden Oriana, Michael, Erik en ik afgesproken naar het Oranjepark te gaan voor het Bevrijdingsfestival. We troffen het met het weer en het was ook best even gezellig. We stonden lekker in het zonnetje te kletsen en hadden zo onze gedachten over de kwaliteit van de optredens van de diverse bands. Rond 18.30 uur gingen we weer richting het Loo Erf. Erik en ik hadden niet zo’n trek in de Chili con carne die op het menu stond, wij zijn een patatje gaan halen bij Charly en hebben daarna nog een stukje gewandeld. Tegen de tijd dat we terug kwamen konden we aanschuiven aan de stamtafel, de bar ging al open.

Woensdag 6 mei 2015

Bij Computertraining aan de volgende opdracht begonnen; Mappen en documenten van naam wijzigen en verplaatsen. Bij Videologie weer een ‘aha moment’ gehad. Een aantal jaren terug hoorde ik mensen regelmatig zeggen dat ik langs ze heen keek. Nu doe ik dat waarschijnlijk nog wel, maar ik heb de afgelopen jaren geprobeerd mensen aan te kijken. Tijdens een gezichtsveldtestje kwamen we er achter dat ik veel meer zie als mijn ogen naar rechts staan. Om beter te kunnen zien maak ik gebruik van ‘Excentrische Fixatie’. Ten eerste zie ik dan iets scherper, ten tweede frons ik dan minder en last but not least heb ik dan minder hoofdpijn. Weer zo iets! Als ik me niet zo had geprobeerd aan te passen, had ik het een stuk makkelijk gehad. We hebben tijdens deze training ook wel erg gelachen. Ik moest fixeren op de neus van de trainer, maar omdat ik deze niet kon zien had ze bijna de hele training een ‘post it’ aan haar neus hangen.

Bij Ergotherapie heb ik gehaktballen gemaakt en gebraden. Ze zijn op zich goed gelukt, maar er zat kraak noch smaak aan, in verband met de tijd hebben we een aantal ingrediënten achterwege gelaten. Om 11.30 uur was het weer tijd voor ‘koor’. De sopranen en alten werden gescheiden, ik ben een alt blijkbaar. We zijn begonnen met het lied “Calm after the Storm” van de Common Linnets. Dit vind ik eigenlijk best wel leuk.

Na de lunch weer verder met mappen en documenten verplaatsen bij Computertraining. Het begint weer saai te worden. Van 15.00 tot 16.00 uur een bijzonder uur Braille gehad. De interim directeur van Visio Het Loo Erf wilde graag een training bijwonen en het leek mijn trainer een goed idee dat bij mijn training te doen. Ik heb, ondanks dat er op m’n vingers gekeken werd, een aardig stuk gelezen. Daarna laten zien hoe braille typen in z’n werk gaat. Bij Creatieve Vaardigheid heel ontspannen gewerkt aan mijn mozaïek project.

Bij de Macaroni met kip deze keer geen lekkere salade en na enkele commentaren over de geserveerde saus heb ik deze aan mijn bord voorbij laten gaan. De vruchtencompote smaakte zoals altijd… Geen tweede bakje aangenomen, want ik had andere dessertplannen. De ‘Kings Coffee’ bij Crummz was enige tijd geleden goed bevallen, niet alleen bij mij, maar ook bij Rob. Vanwege zijn afscheid had ik hem uitgenodigd om ons te goed te doen aan dit heerlijke toetje.

‘Kings Coffee’; Vanille ijs, walnoten, honing, espresso en slagroom. Het was sneller op dan we hadden verwacht. We waren zo gezellig in gesprek dat we besloten nog even te blijven en we verhuisden naar de bank bij de haard. Nog een wijntje gedronken en uiteindelijk toch maar terug gegaan naar het Loo Erf. Rob trakteerde vanavond vanaf 21.00 uur samen met twee anderen op hapjes aan de stamtafel. Wel cool om te laat te kome op je eigen afscheidsfeestje. Het was nog lang heel gezellig.

Donderdag 7 mei 2015

Tijdens Computertraining gelukkig verder naar de volgende opdracht. Deze is wel interessant. Het gaat om lintlabels in ‘Word’ Je hebt letter en cijfers die in combinatie een opdracht vormen die je normaal gesproken met de muis in het lint aanklikt. Met ‘Jaws’ heb je de mogelijkheid om gebruik te maken van een virtueel lint. Deze is op het beeldscherm niet zichtbaar, maar is via spraak heel goed te volgen in een soort menu/submenu structuur.

20150507_111234.jpgNog tijdens de training, om 10.00 uur kwamen Jeanette, Jeroen en Isabelle aan bij het Loo Erf. Zij waren in de buurt op vakantie en waren deze dag te gast. Na wat uitleg over non visueel computergebruik zijn we na een korte pauze verder gegaan met mijn volgende training, bewegingsagogie. Even een rondleiding door de sportzaal. Toen de Showdowntafel ontdekt werd, moest er natuurlijk even gespeeld worden. Showdown is een soort tafeltennis voor blinden en slechtzienden. Om een beetje te kunnen inleven werden stokken en simulatiebrillen door Liza uit de kast gehaald aan de liefhebber uitgereikt. Daarna gingen we op pad. We zijn naar Paleis Het Loo gelopen. Sommigen hadden het daar nog best moeilijk mee, de wandeling kende enkele hilarische momenten.

Voor lunch zijn we naar Crummz gegaan. Ze hadden er al zoveel over gelezen, nu wilden ze zelf wel eens de gezellige gastvrijheid ondervinden. Ik had niets te veel gezegd.

Rond 14.00 uur waren we terug en heb ik het drietal rondgeleid; Braille, Handvaardigheid, Ergotherapie, Videologie, Muziek. Overal was even tijd voor een praatje en wat uitleg. Vlakbij het sportveld, op de honden uitlaatplek troffen we iemand met een geleidehond; Ook hierover wat uitleg en natuurlijk even kroelen met Romeo.

Rond 16.30 uur afscheid genomen van Jeroen, Jeanette en Isabelle. Wat was het een heerlijke dag en wat gaaf dat ze zo gastvrij door iedereen zijn ontvangen.

Nog even de avond maaltijd meegepikt; Spinazie met ei, gekookte aardappelen en een sukade lapje. Toetje was appelkaneel vla. Om 18.45 uur richting Barendrecht vertrokken. Bij thuiskomst meteen door naar de vereniging, waar ook weer zo gezellig was.

Wat een heerlijke week was dit!!!

Over Esther

Met een visuele uitdaging op zoek naar de mogelijkheden zoveel mogelijk uit het leven te halen. Vrijwilligerswerk en lekker sporten geven structuur en voldoening. Dankbaar voor mijn lieve man, huisdieren en dierbaren geniet ik volop van het leven!
Dit bericht is geplaatst in Koninklijke Visio met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *