Maandag 12 maart was ik met 11 anderen voor de herhaling ‘Reanimatie & AED’ aanwezig bij atletiekvereniging C.A.V. Energie. Ieder jaar krijgen trainers en vrijwilligers van de vereniging deze herhalingscursus aangeboden.
Iedere week krijgen zo’n 300 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Reanimatie door omstanders verdubbelt de kans op overleving. Het is dus van groot belang dat zoveel mogelijk mensen weten wat ze moeten doen als ze iemand in elkaar zien zakken.
Annemiek de Vries van ‘Techniek Training en Cursussen’ liet in ca. 2 ½ uur de theorie en praktijk rondom reanimeren en AED gebruik aan bod komen.
Reanimatie is het kunstmatig overnemen van de ademhaling en de bloedsomloop wanneer er sprake is van zowel een circulatiestilstand als een ademhalingsstilstand. Reanimeren bestaat uit het geven van borstcompressie en beademing.
Een AED is een hulpmiddel bij reanimatie. Dit apparaat heeft twee elektroden die je op de blote borstkas van het slachtoffer moet plakken. De AED kan hierdoor registreren wat het hart van het slachtoffer doet. Wanneer je de AED opent en/of aanzet, vertelt deze je precies wat je moet doen. Het kan zijn dat het apparaat je de opdracht geeft om verder te gaan met reanimatie. Maar het kan ook zijn dat het apparaat zegt dat je een schok toe moet dienen. Bij dit laatste geeft de AED elektrische stroomschokken, waardoor het hart van iemand met een hartstilstand als het ware ‘gereset’ wordt. De letters AED staan voor Automatisch Externe Defibrillator.
Na uitgebreid oefenen van reanimeren en het gebruiken van de AED op de pop hebben we bij elkaar ook nog de ‘Heimlichmanoeuvre’ geoefend. Dit is een methode om een blokkade van de luchtwegen te verhelpen en zo verstikking te voorkomen.
Ook de stabiele zijligging werd nog even doorgenomen. Deze wordt gebruikt wanneer een slachtoffer buiten bewustzijn is en een stabiele ademhaling heeft. Het zorgt ervoor dat de luchtweg vrij blijft.