Gastlessen in Leiden

Dinsdag 13 maart was ik namens KNGF Geleidehonden aanwezig in de groepen 1 t/m 8 van de Daltonschool en basisschool de Sleutelbloem in Leiden.

De reis naar de Daltonschool was wat spannend. Mijn reis was voor aanvang al vertraagd, de trein reed niet, gelukkig had ik wel rekening gehouden met evt. vertraging, maar niet al op dit punt. Redelijk onbekend bij station Leiden was ik op zoek naar het busstation, mensen bleven me maar voorbij snellen hetgeen vragen stellen erg bemoeilijkte. Hoe geweldig als je dan achter je iemand je naam hoort roepen. Erik de Klerk, bekende van mijn atletiekvereniging bood zijn hulp aan en ik haalde daarmee lijn 3. Daarna met behulp van de navigatie op mijn telefoon 5 minuten voor tijd de Daltonschool bereikt.
.
Meteen door naar groep 1 en 2 met 28 kinderen voor een aaisessie met Loyd, vele enthousiaste, maar ook enkele bange handjes hebben hem van kop tot staart bevoelt. Loyd vond het wel best. In deze groep in het kort verteld wat Loyd voor mij doet. Door naar groep 3 en 4 met 21 kids waar ik eerst de bedrijfsvideo liet zien, geen handige zet achteraf, best ingewikkeld voor dit niveau, dus maar snel de leuke plaatjes van de PowerPoint presentatie tevoorschijn getoverd en nog een leuk verhaal kunnen vertellen. Veel vragen uit de groep over of ik het spannend vond toen ik Loyd kreeg en over het reizen met het OV. Een half uur vliegt om, zeker als er ook nog geaaid moet worden, maar daar maken we uiteraard tijd voor.

Na de pauze naar de gecombineerde groepen 5 t/m 8 met maarliefst 36 kinderen. Hier de hele presentatie laten zien, gelukkig bleef er wat tijd over voor aaien en vragen. Vanuit deze groep o.a. de vraag hoe ik kook en groente snijd. Tja, nooit zo over nagedacht, doe het gewoon, hoewel groente heb ik tijdens mijn revalidatie op het Loo Erf ‘blind’ leren snijden.

Iets na 13.00 uur gingen Loyd en ik onder begeleiding van een docente van PCB De Sleutelbloem richting de Kennedylaan. De 18 kinderen in groep 1/2 zaten al vol verwachting op ons te wachten. Loyd aaien was het hoofdprogramma, maar heb ook kunnen vertellen hoe goed Loyd zijn werk doet. Snel naar groep 3/4, want daar zaten 25 kinderen te wachten op onze komst. Bij de PowerPoint sheet ‘HET BEGIN’ werd druk geteld, “Hoeveel pups zijn het?” Ik liet ze tellen en zou aan het einde vragen hoeveel het er zijn, had zelf geen idee. Snel door naar het einde van de presentatie dan maar. Naast dat ze het antwoord op de hoeveelheid pups hadden, zaten de kids te popelen om vragen te stellen en met Loyd te knuffelen. Als iedereen stil zou zijn, kon wat mij betreft het vragen stellen en knuffelen gelijktijdig, scheelt weer tijd, want ook dit half uur was zo voorbij. Hier wat vragen over de honden en of je zelf moet betalen voor een geleidehond. En… het zijn 9 pups. In de klas van groepen 5/6 en 7/8 hadden 43 leerlingen zich verzameld. De leerlingen waren bij binnenkomst heel stil, na mijn vraag of het altijd zo lekker rustig is in de klas, was de stilte gebroken. Ook hier vrij snel door de presentatie heen, bij de sheet met de pups ze de moeite gespaard en meteen gezegd dat het er 9 zijn. Het vragen stellen en knuffelen bleek een goede combi, ook hier. Vanuit deze groepen vragen over mijn zicht, maar ook of ik het verschil kon aangeven tussen het gebruik van een taststok en een hond.

Beide scholen zamelen in de ‘Goede Doelen maand’ doppen, lege cartridges, oude telefoons en geld in voor KNGF Geleidehonden. Fantastisch! Heb meteen wat doppen en catridges kunnen achterlaten. In de hogere groepen heb ik wat verteld over wat er met de ingezamelde doppen gebeurt.

Om 14.45 uur zat het erop. Nu even tijd voor een bakkie thee en wat napraten.

De terugreis was niet zo spannend, maar wat was het druk in het OV! Tijdens mijn reis ontving ik van KNGF Geleidehonden een bericht over een evaluatie die ze over mij hadden ontvangen. Een top beoordeling met als cijfer een 9. Wat een compliment!!!

Net als voor mij was het voor Loyd ook best een lange dag. Rustig zitten, liggen en zeker honderd handjes aan zijn lijf. Loyd heeft zich vandaag gedragen als, zoals de conciërge van De Sleutelbloem treffend en liefkozend stelde, ‘A Gentle Giant’. Bij thuiskomst mocht hij even lekker ´vrij´. Hij leek wel een koe in de lente.

Over Esther

Met een visuele uitdaging op zoek naar de mogelijkheden zoveel mogelijk uit het leven te halen. Vrijwilligerswerk en lekker sporten geven structuur en voldoening. Dankbaar voor mijn lieve man, huisdieren en dierbaren geniet ik volop van het leven!
Dit bericht is geplaatst in KNGF Geleidehonden met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *