Visio Het Loo Erf 28

Maandag 27 juli 2015

In verband met vakanties wordt er bij Visio Het Loo Erf zo geschoven met trainers dat alle cliënten toch nog een goed gevuld rooster krijgen. Mijn gebruikelijke uur Braille ging dus gewoon door, echter met een trainer bij wie het gebruik van een leesregel niet mogelijk is. Een weekje lezen van papier dus… Twee volle bladzijden, geen record, maar ben er tevreden mee. Het uur daarna stond een gesprek met de psycholoog ingepland; we zouden het gaan hebben over irritatiemomenten en wat ik op dat moment nodig zou hebben om dat gevoel kwijt te raken. Bij de vraag: “Hoe gaat het met je?” begon het gelazer. Ik zei dat ik me onrustig voelde en uiteraard mocht ik rekenen op de vraag: “Hoe komt dat?” Het gevolg was ruim een uur snotteren; Van iemand houden betekent soms loslaten en dat vind ik moeilijk. Door iets kleins als een opmerking of een liedje op de radio kan ik dan even heel verdrietig zijn. En dat mag… maar liever niet hier, niet nu.

Na de lunchpauze twee uur VP Training; Een overheersende hoofdpijn zorgde ervoor dat er weinig van werken kwam. Trainer Melinda had er geen problemen mee dat ik het rustig aan deed.. In het tweede uur kwam Simone ons gezelschap houden en het werd zowaar gezellig. Om de overige hard werkenden niet te storen hebben we de deur van het lokaal dicht gedaan en onder het genot van een muziekje rustig gewerkt en gepraat. Om 16.00 uur stond de afgelopen maanden Ergotherapie op het rooster. Zonder het te checken ben ik daar naar toe gegaan, maar de trainer had mij niet op haar planning staan. “Wat heb ik dan wel?” vroeg ik. Volgens haar had ik geen training, maar later bleek dat ik muziekles had. Toen ik ruim een half uur te laat op de 1ste verdieping van gebouw Sigma kwam, was deze uitgestorven Ben toen gauw terug gegaan naar dat gezellige computerlokaal in Omega.

Het avondeten trok Simone en mij niet zo. Wij hebben ons richting het kleine winkelcentrum gespoed en hebben een heerlijke döner kebebschotel naar binnen gewerkt bij ‘Eethuis Ali Baba’. Bij terugkomst vernamen we dat we niets gemist hadden aan de aardappelen, snijbonen en sukadelap.

We konden meteen aanschuiven bij een spelletje scrabble. Simone en ik speelden samen en vormden een prima team. Als teamnaam hadden we ‘Twee zielen, één gedachte’ bedacht. Later hebben we dat omgezet in ‘In-team’. We hebben met grote voorsprong gewonnen dankzij het leggen van het woord ‘beroepje’, dat leverde ons in één klap 73 punten op.

Het was rustig op Het Loo Erf, een aantal revalidanten beginnen tegenwoordig pas op dinsdag of woensdag, ook zijn er een aantal met vakantie. Het was desondanks nog heel gezellig aan de stamtafel.

Dinsdag 28 juli 2015

Tijdens de Groeps Dynamische Revalidatie zijn we bezig geweest met belastbaarheid;

“Belastbaarheid: De (werk)last die een individu of een gedeelte van het individu kan dragen, zowel op het geestelijke als lichamelijke vlak. Wanneer de ervaren last groter is dan de belastbaarheid, is er sprake van overbelasting.”

We hebben elkaar wat lopen duwen. De vraag was: “Hoe zou je het vinden als je de hele dag zo geduwd wordt?”. De bedoeling is dat je dat duwen vertaalt naar allerlei dingen die je tegenkomt in je dagelijks leven. “Hoe ervaar je dat als je je spant of ontspant?” Bij ontspanning kan je duidelijk meer hebben. Om 10.30 uur weer twee bladzijden gelezen bij Braille. Daarna Creatieve Vaardigheid; Gezellig en ontspannen gewerkt aan mijn Moyoni-mozaïek.

Na de lunchpauze Videologie met aansluitend een gesprek met de oogarts. Ik had diverse vragen waarop hij gelukkig antwoord wist. Belangrijkste vraag: “Als ik steeds slechter ga zien, wordt ik dan uiteindelijk blind? Of blijf ik altijd wel iets zien?” Ik werd helemaal blij van zijn antwoord: “Naar verwachting word je niet blind.” Hij raadde me aan regelmatig naar een oogarts te gaan om de oogdruk te laten meten. Een hoge oogdruk kan nadelig zijn voor de oogzenuw. Verder kon hij me uitleggen hoe ik de voortekenen van een netvliesscheuring kan herkennen, dan heb ik 1 à 3 dagen de tijd voordat het werkelijk scheurt.

Om 16.00 uur een uur VP Training; De computer opgestart, iets gedaan, maar wat ook al weer? Computer afgesloten. Het was in ieder geval een gezellig uurtje.

Het avondeten vond smaakte me niet echt; Thaise kip smoor met groente en noedels. Ook de perzik-maracujakwark, waar ik anders dol op ben, smaakte niet naar verwachting. Ligt aan mij, want ik heb de anderen er niet over gehoord.

IMG_0049.JPG

Onze jarige Sander (37) had een etentje met Daniella bij Café de Hamer en vroeg of Lieke en ik langs kwamen om wat te drinken. Daar hadden we wel oren naar. Het was heel gezellig, zo met z’n viertjes. Fijn gepraat en veel lol. Ik heb me flink te goed gedaan aan König Ludwig Weissbier van Warsteiner, wat is dat lekker en het valt goed. Net voor de laatste ronde terug op Het Loo Erf en nog even aan de stamtafel gezeten. Het was al wat drukker dan gisteravond.

Woensdag 29 juli 2015

Of het nu het bier van gisteravond was, of het vroege uur; Braille lezen ging als een trein, vier bladzijden! Bij Videologie heb ik de geleende 30 % filterbril weer ingeleverd, helaas, want ik vond het een prettige bril. Voor de komende weken heb ik een opdracht mee gekregen; ‘Maak een folder over jouw oogaandoening.’ Eerst maar wat inspiratie opdoen…

Om 10.30 uur Ergotherapie; We hebben het gehad over mijn ‘belastbaarheid’ en ‘energiebalans’ Deze ‘Loo Erf termen’ kom ik vaak tegen. Het blijft voor mij wat vaag wat ze nou precies betekenen, maar vooral hoe ik ze moet bewaken. We zijn aan het uitzoeken hoe ik dat kan doen en hoe ik structuur in mijn leven kan aanbrengen zodat beiden in de toekomst geen punt meer zullen zijn.
Na de pauze had ik een uur VP Training, heb daar twee van gemaakt, m’n vrije uurtje daar prettig besteed. Om 16.00 uur een leuk uur Creatieve Vaardigheid; Wat theorie over pianospelen en verder geoefend met Beethovens ‘Für Elise’, het klinkt al best goed.

De maaltijd van vanavond ging er goed in; Gebakken aardappelen, kerriekool en kip. Heb er iets te veel van op… Maar voor de vruchtencompote was nog wel ruimte.

IMG_0068.JPGSimone en ik zijn naar gebouw Delta gegaan voor een potje ‘showdown’ Deze sport wordt vaak vergeleken met tafeltennis voor blinden, vanwege het formaat van speeltafel. Bij ‘showdown’ wordt er echter onder een plank door in een doelgat gespeeld en dus niet over een net. Ik wilde lange tijd, om precies te zijn 25 jaar, niets weten van dit spel. Houd het maar op slechte herinneren. Toch trekt het me wel en vanavond bleek waarom. Het is een snelle, uitdagende sport waarbij je op je gehoor moet vertrouwen. Simone, die enige ervaring heeft, vond dat ik er wel aanleg voor heb. Misschien toch maar eens informeren naar een vereniging in de buurt…

Het was gezellig beneden, we hadden live muziek en er werd lekker mee gezongen. Ik merk dat zingen toch ook één van m’n hobby’s begint te worden. Vooral het samen zingen met Lieke klinkt zo lekker. We gaan binnenkort wat opnemen. Het bleef nog lang gezellig… eigenlijk iets te lang.

Donderdag 30 juli 2015

Ondanks een korte nacht kon ik vanochtend goed m’n bed uitkomen en de dag lekker beginnen. Bij VP Training eerst een goed gesprek gehad met Melinda over mijn doelen. Ik mag de theorie laten voor wat het is, het eventueel als naslagwerk gebruiken. Ik heb me de afgelopen zo gefrustreerd daarmee en dat is niet de bedoeling. Ik kan vanaf nu lekker werken aan het clubblad van de vereniging of andere dingen die ik thuis ook achter de PC zou doen. Vandaag wordt de software (Jaws en Magic) en de braille leesregel bij de zorgverzekeraar aangevraagd. Binnenkort kan ik thuis gaan werken zoals ik hier leer.

Bij Bewegingsagogie zijn we weer gaan oefenen met navigatie. Ditmaal met Navigon en wederom ViaOpta. Weer vond ik ViaOpta de prettigste, gelukkig, want die app is gratis, Navigon is nu in de aanbieding voor € 40,- Het is vanaf nu de bedoeling dat ik in mijn eigen omgeving ga oefenen met navigatie. Niet eigenwijs mijn eigen weg kiezen, maar lopen zoals ViaOpta het aangeeft.

Na het middageten naar huis.

Over Esther

Met een visuele uitdaging op zoek naar de mogelijkheden zoveel mogelijk uit het leven te halen. Vrijwilligerswerk en lekker sporten geven structuur en voldoening. Dankbaar voor mijn lieve man, huisdieren en dierbaren geniet ik volop van het leven!
Dit bericht is geplaatst in Algemeen met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *