Visio Het Loo Erf 2

Maandag 19 januari 2015

Dat thuiskomen was wel even wennen. Heerlijk om mijn kat weer om me heen te hebben, maar m’n hoofd was vrijdag en zaterdag nog helemaal bij Het Loo Erf, kon niet wachten tot maandag. De training van donderdagavond viel me erg zwaar. Zaterdagavond naar een optreden van Scrum geweest en toen voelde ik me weer een beetje thuis in de ‘gewone’ wereld. Je leeft echt in twee verschillende werelden, één van waar je alles krijgt aangereikt, waar je leert en bijna constant onder de mensen bent en dan één waar je alles zelf moet doen, waar je weer alle zeilen bij moet zetten.

De taxi kwam vanochtend pas om 8.45 uur, gelukkig begon m’n eerste les pas om 11.30 uur. Het was wel een gezellige rit.

Om 11.30 kroop ik weer achter mijn PC bij Training computervaardigheden. Het besturingssysteem en Officepakket dat ik thuis gebruik was inmiddels op de computer geïnstalleerd; Windows 8.1 en Office 2013. Denk je lekker up to date zijn, blijkt dat de hulpprogramma’s JAWS en MAGIC (spraak en vergroting) nog niet zover zijn. Ook documenten openen in Windows 8.1 gaat een stuk omslachtiger dan in bijv. Windows 7, zoveel is me al duidelijk. Het zou de overweging waard zijn om te downgraden naar Windows 7.

Els, my designated trainer, was zo aardig ‘NVDA’, open source spraaksoftware, op mijn netbook te installeren, zodat ik op m’n kamer ook met spraak kan werken. Tijdens deze les veel geoefend op leestekens.

In de pauze zag ik Lieke en de andere revalidanten weer gezellig aan de lunchtafel. Gerard was al even bezig zelf tomatensoep op te scheppen, totdat iemand opmerkte dat dat wellicht beter zou lukken als hij de deksel eerst van de pan zou halen. En… de stemming zat er weer goed in. Heerlijk als je zo met en om elkaar kan lachen 🙂

Om 14.00 uur was het al weer tijd voor de tweede Training Computervaardigheden. Weer verder met leestekens. Daarna kon ik me weer uitleven om m’n mozaïekwerkje bij de Training Basisstrategieën.

20150119_221539

Het avondmaal bestond uit visschnitzel, tagliatelle, couchettesmix en pestoroomsaus. Swarchwalder kirsch met yoghurt als toetje, mijn tafelgenoten staan om uiteenlopende reden hun toetje af, zat met vier bakjes voor m’n neus, heerlijk!

Om 20.30 uur waren we, Lieke, Jacques, Janiek en ik, uitgenodigd voor een gezellig wijnavondje bij Gerard op z’n kamer. Hij had samen met zijn mobiliteitstrainer wat boodschapjes gedaan. De twee flessen witte wijn waren sneller op dan gedacht, gelukkig konden we beneden aan de bar onze wijnavond nog even voortzetten.

Dinsdag 20 januari 2015

20150120_102216.jpgNa het ontbijt had ik meteen een uurtje vrij; Ik heb gevraagd of ik vast mocht werken aan mijn mozaïek kunststuk, het uur daarop had ik toch handvaardigheid. Heb lekker twee uurtjes kunnen werken, zeg maar gerust genieten.

Om 10.30 uur zat ik weer met lijmvingers bij Braille, even een puntje om te melden bij de Traject (Psychosociaal) Begeleider. Ik heb er weer vier letters bij geleerd; ‘Een Fiets Met Versnelling’. Meteen daarna kon ik bij Psychosociale Begeleiding m’n verhaal doen over de onhandige planning.

Voor vragen en andere zaken hebben ze bij Visio Het Loo Erf een ingenieus systeem bedacht… Voor de trainingen heb je één trainer als aanspreekpunt, je kunt bij hen terecht voor alles wat met die training te maken heeft. Gaat het om de planning van de trainingen, dan moet je in overleg gaan met de Psychosociaal Begeleider, ook over het verblijf kan je bij deze begeleider terecht, maar in sommige gevallen moet je je wenden tot Team Verblijf of de Service Desk. Als je hulpmiddelen nodig hebt, kan je doorgaans terecht bij Mobiliteit of Ergotherapie, maar als je dat nog niet hebt (zoals ik) dan regelt de betreffende trainer het voor je… Ach, over 38 weken ben ik daar wel uit.

Na de lunchpauze keyboardles; Die ‘Barcarolle’ van Offenbach er eindelijk in gekregen, niet van hare. Vond dit stukje echt moeilijk.

De planning had deze week goed rekening gehouden met mijn wens op dinsdag te kunnen hardlopen. Om 15.00 uur was ik klaar met mijn lessen. Ik ben 4,5 km. gaan Ingelopen, daarna ben ik de faciliteiten op het terrein gaan verkennen, een eenlaans baan van naar schatting 220 m. 5 x 5 ronden op die baan gelopen, daar raak je snel de tel kwijt. Totaal 12 km. gelopen.

20150120 KaartBij binnenkomst melde de Service Desk dat ik post had. Op m’n kamer gauw de enveloppe geopend, een super lieve kaart van Martin en Monique.

Omdat ik liever geen varkensvlees eet, kreeg ik vanavond vegetarische erwtensoep en roggebrood met kaas voorgeschoteld. Vond het eerlijk gezegd niet zo’n succes, maar het toetje maakte veel goed. Uiteindelijk stonden er vijf bakjes heerlijke boerenjongensvla voor me, de vijfde heb ik laten staan.

Het begin van de avond heb ik op m’n kamer doorgebracht, telefoon gehad en wat berichtjes verstuurd. Om 21.30 uur toch nog maar even naar beneden gegaan voor een drankje. Er was deze avond een wijnproeverij en zoals ik al hoopte was er wat overgebleven….

Woensdag 21 januari 2015

Om 08.30 uur zat ik weer vrolijk achter de PC voor 2 uur Training Computervaardigheden. Els was heel enthousiast over ‘Bone Conducting Headphones’ van ‘Aftershokz’. Onder meer ideaal om mee hard te lopen, omdat de hoofdtelefoon niet je oren bedekt, blijf je ook omgevingsgeluiden horen. Binnen no time had ze toestemming van de manager er twee aan te schaffen, even later bij de Service Desk de bestelling doorgegeven. Als ze binnen zijn mag ik ze proberen voor het hardlopen, ben benieuwd!!

Ik vond het zo gezellig dat ik in m’n vrije uur nog even heb doorgewerkt achter de PC, 3 uurtjes bezig geweest met documenten openen, sluiten en opmaak gebruiken.
Ik moest me nog haasten om op tijd bij Training Braille te zijn. Vandaag les van een andere trainer, leuk, het is toch net weer even anders.

Tijdens de lunch vertelde Lieke dat ze een liedje aan het uitzoeken was voor zangles. We hebben in onze pauze naar wat nummers geluisterd en ik merkte dat ik het meezingen met de liedjes heel leuk vind. Doe ik ook altijd al, maar nu was ik me er echt bewust van, omdat Lieke ook aan het zingen was. Dit deed me afvragen of zangles misschien iets voor mij zou zijn.

Ik kon het meteen vragen, want om 14.00 uur had ik weer muziekles. De trainers waren zeer enthousiast over mijn vraag om zangles, dit leek echt iets te zijn waar ik plezier in zou hebben en ontspanning in zou kunnen vinden. Bij keyboard ben ik te prestatie gericht. Vanaf volgende week krijg ik op dinsdag zangles en woensdag keyboardles, super! Ook fijn voor m’n buren 😉

Om 15.00 uur nog een uurtje braille. Dit keer kreeg ik les van een ziende trainer, dat is toch ook weer anders. Bij hem leerde ik weer vier nieuwe letters, ‘Ik Dump Uw Rotzooi’. Daarna heb ik mijn naam en adres in braille getypt.

Rijst, champignonsaus en erwtensalade stond op het menu, als toetje vanillevla, de buit was sober, slechts twee toetjes. Na het eten even een uurtje rustig op m’n kamer.

20150121_195024.jpgOm 19.45 uur was in gebouw Delta een klankschalenconcert verzorgd door Team Verblijf, lekker ontspannen en de trillingen op je in laten werken. Aan het einde van de sessie werd gezegd: “Als je de behoefte voelt te gaan zitten, kom dan rustig omhoog”. Even later: “Esther, ben je ook terug op aarde?” “Ja, had alleen nog niet de behoefte te gaan zitten.”

Later op de bank gezellig zitten kletsen en wat gedronken. Er zijn er altijd die met hun mobieltje zitten te ‘wat dan ook’, het zijn net mensen… De meesten hebben een iPhone met spraak. Roept er één: “Da’s hard!”, en ze liet horen wat er in het WhatsApp bericht stond, het eindigde met: “Smiley; lachend gezicht met gewone ogen.” 🙂

Donderdag 22 januari 2015

Van 8.30 tot 10.30 uur Training computervaardigheden. Het eerste dat Els me wist te vertellen was dat de ‘Aftershokz’ besteld zijn. Tijdens deze twee uur geleerd met de sneltoetsen door tekst te navigeren en te selecteren. Best lastig.

Om 11.00 uur stond de taxi voor, de tijd ging snel, gezellig zitten kletsen. Moyoni zat in het raamkozijn en kwam me snel begroeten bij de voordeur.

Over Esther

Met een visuele uitdaging op zoek naar de mogelijkheden zoveel mogelijk uit het leven te halen. Vrijwilligerswerk en lekker sporten geven structuur en voldoening. Dankbaar voor mijn lieve man, huisdieren en dierbaren geniet ik volop van het leven!
Dit bericht is geplaatst in Algemeen, Koninklijke Visio met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *