Bewust Barendrecht Markt

Op donderdag 21 september vond tussen 16.00 en 20.00 uur in en rond Portus Groene Hart de ‘Bewust Barendrecht Markt’ plaats. Doel van deze markt is het stimuleren van de inwoners van Barendrecht gezonder te leven en meer te bewegen.

Rond 16.10 uur kwam ik binnen en viel meteen met m’n neus in de boter. Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder gaf een presentatie ‘Kom in beweging!’. Bewegingsarmoede is wereldwijd een groot probleem, We bewegen steeds minder en overgewicht komt ook steeds meer voor en dat leidt ook tot minder activiteit. Door te bewegen verkleint de kans op hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en diabetes type 2. “Hoe mooi is het dat Barendrecht hét voorbeeld van Nederland wil worden op het gebied van het bestrijden van overgewicht/obesitas en lichamelijke inactiviteit!?”

Bewegen, moeite doen (zowel fysiek als mentaal), initiatief nemen en uitdagingen aangaan bevorderen de gezondheid van de hersenen. Gebruik van o.a. alcohol verslechterd deze juist. Bij de vragen uit het publiek, was de mijne of je één en ander tegen elkaar weg kan strepen. “Nee, je kunt niet compenseren”, was het onverbiddelijke antwoord.

Na de presentatie was er even gelegenheid de hoogleraar te spreken. Nu had ik al jaren de wens hem eens aan z’n jasje te trekken, maar nu het zover was had ik geen idee waarover. Uiteindelijk hadden we toch een leuk en ontspannen gesprek en nuanceerde hij zijn antwoord op mijn vraag.” Als je dan graag een glaasje drinkt is het altijd beter daarbij te bewegen en uitdagingen aan te gaan, dan er bij op de bank te blijven hangen.” Het was een bijzonder leuke ontmoeting.

Er waren daarna meer sprekers op het hoofdpodium, die heb ik gemist daar er op andere plekken ook interessante gesprekken te voeren waren. Ook de activiteiten in de diverse ‘domes’ zijn aan me voorbij gegaan, heb echt het gevoel dat ik wat leuke, interessante dingen gemist heb. Goede reden om deze markt nog eens te bezoeken, mocht deze weer georganiseerd worden

Bij de verenigingen trof ik Lindsey, zij geeft hardlooptraining bij ‘Fit The Fun Way‘, zij stond daar met oprichter van ‘FTFW’ Brenda, die mensen naar een gezondere levensstijl coacht met workouts en voedingsadviezen.

Bij de tafel van ‘Kijk op Welzijn’ even een gezellig gesprek gehad met Janet en kennis gemaakt met Stanley van ‘Laurens Sociaal Hart’, leuk dat netwerken! Met buurtsportcoach Wouter ook een paar afspraken gemaakt.

Verder aardig wat bekenden gesproken, waarvan de meesten actief zijn bij de diverse organisaties. Ook mijn vrienden van ‘De Overburen’ waren vertegenwoordigd. Er schijnt een aftermovie te komen en ik werd gevraagd of ik hieraan mee wilde werken.. Tuurlijk!

Gedurende de middag/avond kon men genieten van demonstraties van ‘Capoeira Barendrecht‘. Capeira is een Braziliaanse combinatie van muziek, acrobatiek, dans en gevecht. Het was één van de trainers opgevallen dat ik foto’s had gemaakt en we raakten even aan de praat. Er staat een uitnodiging een les bij te wonen en het eens te proberen.

Rond 19.30 uur werd de ‘Bewust Barendrecht Markt’ met wat dankwoorden en applaus afgerond. De flyers voor ‘OmZien Barendrecht’, die ik eerder bij ‘Kijk op Welzijn’ mocht kopiëren, ben ik kwijt, maar ik ging met een handvol flyers van organisaties en verworven mailadressen/telefoonnummers de deur uit. Voor wie een witte paraplu heeft gevonden, die was van mij.

Al met al een leerzame en inspireerde besteding van mijn middag en avond. En wie weet… als ‘OmZien Barendrecht’ goed van de grond komt, staan we er de volgende keer zelf met een tafel.

Foto’s Bewust Barendrecht Markt

Over Esther

Met een visuele uitdaging op zoek naar de mogelijkheden zoveel mogelijk uit het leven te halen. Vrijwilligerswerk en lekker sporten geven structuur en voldoening. Dankbaar voor mijn lieve man, huisdieren en dierbaren geniet ik volop van het leven!
Dit bericht is geplaatst in OmZien. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *